Inspiratie voor opvoeding en ontwikkeling

laat je inspireren door wijsheid het dagelijks leven, films en quotes

BLOGS

Tranen willen gehuild worden

Lieve dochter, 
Toen ik de relativiteitstheorie ontdekte waren er weinigen die me begrepen. Bewaar deze brieven tot de mensheid voldoende ontwikkeld is om te begrijpen wat ik bedoel.
Er is een enorme sterke kracht waar de wetenschap nog geen verklaring voor heeft. Het is een onzichtbare kracht die alle andere krachten omvat en regelt. Deze universele kracht heet Liefde.

Tranen willen gehuild worden

Wanneer moet ik beginnen met zindelijkheidstraining? Mijn kind plast soms nog in zijn bed, hoe komt dat? Wanneer is mijn kind zindelijk? Mijn kind is nog niet zindelijk, is dat normaal? Dit zijn zomaar wat vragen die wij op wekelijkse basis van ouders krijgen. Gelukkig hebben dus heel veel ouders deze vragen. Dit geeft al een beetje aan dat deze vragen heel normaal zijn. 

Tranen willen gehuild worden

Hoe reflecteer jij als ouder en wat levert het op? Hoe leer jij je kind van jongs af aan reflecteren en wat is daarvan de impact?
Om erachter te komen wie jij bent als ouder, is reflecteren ontzettend belangrijk! Wij zijn ervan overtuigd dat zelfreflectie de basis is van succes in het leven. Het betekent dat je durft te kijken naar jezelf en dat je bewust bent van wat het effect is van jouw eigen handelen op een ander.

Leven is Leren

Tranen willen gehuild worden

Hoe kan het dat de wijsheid van je kind je soms verbaast, terwijl het gedrag aan de andere kant kan terugschieten naar wat past bij een jongere leeftijd? Waarom wisselt een kind van leeftijd en hoe kun jij je kind het beste begeleiden in de ontwikkeling? De ontwikkeling die je kind doormaakt is ontzettend ingewikkeld en interessant. Als ouder maak je alle stapjes van dit proces van dichtbij mee. Dit is een enorme verantwoordelijkheid, maar beschouwen wij vooral als een enorm voorrecht.

Tranen willen gehuild worden

Wie herkent het niet: vlak voor het eten wil je kind per se een koekje. Je kind wil nog niet naar bed en gaat maar door met zeuren om langer op te mogen blijven. In de winkel ziet je kind iets liggen wat hij of zij toch echt wil hebben. Of je kind wil later thuiskomen dan het tijdstip dat jij voor ogen had en haalt alles uit de kast om dit voor elkaar te krijgen. Voor de meeste ouders zijn deze voorbeelden maar al te bekend. Herken jij dit ook? Lees dan dit artikel en leer hoe je hier als ouder het beste op kan reageren!

Tranen willen gehuild worden

Leven is Leren

Tranen willen gehuild worden

Mama van Finn kom snel’, zegt de 5 jarige Stijn met tranen in zijn ogen. ‘Ik zeg de hele tijd tegen Finn, sorry sorry sorry. En toch stopt hij niet met huilen’, snikt Stijn. Ik zak door mijn knieën om mijn zoon en zijn vriendje bij te staan.

Vakantie-start = opvoed-strijd

Ga je eindelijk op je welverdiende vakantie, heb je zeurende kinderen op de achterbank of naast je in het vliegtuig zitten. Daar zat je nu net niet op te wachten, toch? Jij hebt het ook druk gehad. Vakantie is toch leuk, waarom gedragen kinderen zich daar toch niet naar. 

Leven is Leren

Iedere dag leren we als mens. Leren is een proces van groei naar zelfstandigheid, naar autonomie (zelfsturend leven, vrij zijn van externe structuur). Als ik in de praktijk aan ouders vraag wat gun je jouw kind, dan krijg ik 95 van de 100 keer het antwoord: “ik wens dat mijn kind gelukkig & zelfstandig wordt!” Er wordt niet gesproken over een aangepast kind willen, maar juist een kind met eigen Wijsheid.  Lees meer

FILMS

Films, een krachtige middel om te leren over het leven.
Verhalen die (on)bewust  invloed hebben op  onze ontwikkeling.

Tolkien -biografie-

Tolkien de schrijver van o.a. de Hobbit en The lord of the Rings. Heeft in zijn jeugd beiden ouders verloren. Hoe kan het dat bij de een, een moeilijk jeugd leidt tot belemmeringen, kwalen en stoornissen en bij de ander niet?

Three identical strangers

Wat is tijdens het opvoeden nou het belangrijkste, de aanleg vanuit de familielijn die je vanuit je genen meegeeft (nature) of op hetgeen je het kind aanleert (nuture)?  
Drie identieke jongens die apart van elkaar opgevoed worden hebben het antwoord.

A star is born

Naast geluk gunnen we ieder kind zijn potentie te leven. Hoe begeleid je een kind naar zijn eigen geluk en eigen potentie. Dat vraagt geen permissieve opvoeding; een opvoeding met focus op de positieve kanten van het leven en het kind steeds maar prijzen en complimenten geven. 
Maar wat dan wel? Lees meer

QUOTES 

Quotes over opvoeden, korte en langere verhalen over geluk, 
over emoties, over verbinding, over ontwikkeling, 
over grenzen en ruimte, over liefde voor je kind.

Geluk ervaar je als je ook met ongeluk kan omgaan. Wat is de basis die jij als ouder hiervoor nodig hebt?

Opvoeden gaat met vallen en opstaan. Er zijn dagen dat alles vanzelf lijkt te gaan en iedereen geluk ervaart. Ook zijn er dagen dat alles mis lijkt te gaan en dat verbondenheid ver te zoeken is. Wat heeft een kind van jou nodig?

Herken jij het dat juist als jij druk bent, je kind ook druk wordt? Of juist als je alle tijd hebt voor je kinderen, je kinderen ineens heerlijk zelf aan het spelen zijn? Wil je weten hoe dit komt?

BLOGS -Alle tranen willen gehuild worden-


Mama van Finn kom snel’, zegt de 5 jarige Stijn met tranen in zijn ogen. ‘Ik zeg de hele tijd tegen Finn, sorry sorry sorry. En toch stopt hij niet met huilen’, snikt Stijn. Ik zak door mijn knieën om mijn zoon en zijn vriendje bij te staan. Stijn is een slimme jongen en heeft zijn eigen wereldbeeld ontwikkeld. Thuis moet hij snel stoppen met huilen. 

Ik vertel dat Finn al zijn tranen wilt huilen. Anders zijn er nog tranen over die hij vanavond misschien in bed gaat huilen. Dat is niet waar hij voor kiest. Het is veel handiger om alle tranen nu te huilen. ‘Hij heeft je sorry gehoord en vraagt nu van jou te wachten tot de laatste tranen over zijn wangen rollen’ zeg ik tegen Stijn.


Stijn komt zelf tot rust en vindt het zichtbaar interessant. Hij staat zijn vriend bij een legt zijn hand naast mijn hand op de rug van Finn. Finn ademt steeds dieper, terwijl een laatste traan over zijn wang rolt. De boezemvrienden geven elkaar spontaan een innige knuffel. Er ontstaat een traan in mijn oog, hoe Stijn groeit in zijn ontwikkeling. 
We hebben onze tranen niet voor niets gekregen… 💚

BLOGS -Vakantie-start =  opvoed-strijd-



Ga je eindelijk op je welverdiende vakantie, heb je zeurende kinderen op de achterbank of naast je in het vliegtuig zitten. Daar zat je nu net niet op te wachten, toch? Jij hebt het ook druk gehad. Vakantie is toch leuk, waarom gedragen kinderen zich daar toch niet naar.

Rationeel gezien is vakantie ook leuk. Gelukkig zijn we niet alleen rationele mensen. Gelukkig zijn we geen robots. We zijn emotionele creatieve wezens. Maar waarom komt dit gedrag van kinderen er nu net op dit soort ongunstige momenten uit?


Jammer genoeg leven we in een maatschappij waar we nog te weinig leren om onze emoties écht te uiten. Als kinderen emoties niet ervaren, voelen en uiten, ontstaat er afweer. Deze afweer uit zich door middel van bepaald gedrag. Het gedrag heeft daarin een functie en duwt de emoties weg. Nu weten we allemaal dat we een strandbal niet onder water kunnen duwen. Er is een moment dat de bal met veel kracht naar boven plopt. Zo is dat ook met emoties die weggestopt worden. Het kost veel energie om de bal lang naar beneden te duwen. En op stressvolle momenten is dat extra moeilijk. Het kind wordt op deze stressvolle momenten stiller of juist heel erg dominant. Dat kost ouders weer energie en geeft nog meer stress. Het maakt de gezamenlijke emoties eigenlijk alleen maar sterker. Als de emoties naar buiten komen, dan is het een explosief, net zoals de strandbal. En dat gebeurt precies op de momenten dat het net niet uitkomt.

Wat ik dan bij veel ouders zie, is dat ze met stress in hun hele lijf, zoeken naar oplossingen. Het kind belonen door snoepjes, koekjes, limonade te geven. Zoethoudertjes die het kind tijdelijk afleiden. Maar de bal onder water blijft krachtig naar boven duwen. Ontkennen of belonen blijkt niet te helpen. Emoties verdwijnen hierdoor namelijk niet. Het is een toneelstukje van ouders, waar het kind even tijdelijk ‘positief’ in meespeelt. Zou je niet ook meedoen voor een snoepje?

Emoties als verdriet, teleurstelling, machteloosheid, vreugde en plezier horen bij het leven. Als je als volwassene emoties afkeurt gaan kinderen emoties wegstoppen. Als je als volwassene zelf voordoet, dat je emoties niet laat zien, doen kinderen hetzelfde. Kinderen spiegelen gedrag, omdat ze via jou als belangrijke opvoeder voorgeleefd krijgen dat het kennelijk zo hoort.

Wat dan vaak zichtbaar overblijft van de emoties van kinderen, is een uiting van specifiek gedrag. Dit kan voor ieder kind anders zijn. Het ene kind gaat zich minder laten zien door stiller te worden, zich aan te passen of zich terug te trekken. Het andere kind laat zich juist meer zien door vaker boos te worden, de clown uit te hangen of misschien wel agressief te worden. En wanneer zal het kind dit gedrag uiten? Je raadt het al, precies op stressvolle momenten, zoals in dit geval tijdens de vakantiereis.

Het woord ‘emoties’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’, wat –beweging- betekent. In beweging komen. Door beweging komt er ruimte voor ontlading van eerder vastgezette stress. Als emoties zich vastzetten in het lichaam ontstaan problemen zoals moeite met inslapen, doorslapen, hoofdpijn of buikpijn. Emoties zoeken een uitweg in het lichaam. Het menselijk lichaam heeft een natuurlijke aanleg en wijsheid waardoor het deze stress niet wil opslaan. Het jonge lichaam kent de gevolgen en kiest voor ontlading. Dat is ook de reden waarom sporten zo belangrijk is, dat zorgt ook voor beweging en ontlading.

Met deze wetenschap dat emotionele spanning ontlading wil worden, is stil zitten tijdens een lange reis, na een vaak stressvolle periode vóór de vakantie, geen beste match. Familieleden moet in het begin van de vakantie ook weer even wennen aan elkaar, je zit immers 24 uur bij elkaar op de lip.

Wat kun je op zulke momenten voor je kinderen betekenen?
We weten allemaal dat nog meer stress averechts werkt. Wat werkt dan wel, wat hebben je kinderen van jou nodig. Wat zijn de belangrijke kleine stappen, die nodig zijn om het samen weer gezellig te hebben?

Allereerst, dat je als opvoeder rust uitstraalt.
Van daaruit oprechte aandacht hebben voor het kind.
Ruimte creëren voor het kind om te ervaren en te praten over zijn ervaring.
Delen van jullie ervaring, wat jij voelt als opvoeder. Hoe makkelijk of juist moeilijk het uiten een emotie -zoals bijvoorbeeld verdriet- voor jou is.
Laat het kind niet alleen met zijn emoties. Wees onvoorwaardelijk aanwezig.
Als het kind de ruimte voelt om te ontladen, vraag het kind dan niet te stoppen met huilen. Geef het juist de maximale ruimte en tijd die het nodig heeft.
Wees aanwezig om te luisteren naar je kind.
Vraag het kind na een huilbui of er nog meer verdriet zit. Geef aan dat alles eruit mag. Dat geeft rust om de vakantie te beginnen, of om die verder te vervolgen.
Neem de tijd op vakantie zelf om even alleen met je kind te zijn. Vraag waar het kind altijd al eens met je over heeft willen praten, maar dat nog nooit heeft gedaan. Deel ook waar jij al eens altijd over hebt willen praten.
Neem de ruimte om samen te bewegen. Ga eens hard rennen met elkaar en, waar mogelijk, ook hard schreeuwen. Lekker alles eruit gooien. Geef het kind aan dat dit ontlaadt. Val samen neer in het zand of het gras en kijk elkaar met een lach aan.
Word zelf weer kind, dat geeft de beste inleving. Merk dat je kind je dan nog meer toelaat in zijn wereld. Het kind heeft zo het gevoel dat je hem of haar beter begrijpt in zijn kinderwereld.
Ja, dat is misschien spannend. Deze frustratie aangaan is echter een prachtige spiegel voor het kind.
De onderstaande vragen zijn bedoeld om jezelf inzicht te geven in jouw meest passende manier te reageren:
Ben jij zelf wel eens ‘lastig’ geweest?
Wat had je zelf als kind nodig van je ouders? Waarmee zouden jouw ouders jou zo zielsgelukkig hebben gemaakt tijdens een vakantie?
Wat wordt er in jou aangeraakt, als je kind emotievol reageert?
Wat heb jij nodig om dan in contact te gaan of blijven met je kind?

Realiseer je, dat we als mens allemaal behoefte aan verbinding hebben. Dat geldt voor een kind in een emotievolle situatie evenzo. Het geven van erkenning aan je kind, maar ook aan jezelf, kan daarin helpend zijn.

Onthoud! Het hoeft niet in allemaal in één keer goed te gaan. Van een kind krijgt je namelijk niet slechts één kans, zelfs geen tien kansen, je krijgt wel honderden kansen. Ga weer in contact en nodig jezelf uit tot het maken van een andere keuze! 💛

BLOGS -Leven is Leren-


Leven = Leren! Iedere dag leren we als mens. Leren is een proces van groei naar zelfstandigheid, naar autonomie (zelfsturend leven, vrij zijn van externe structuur). Als ik in de praktijk aan ouders vraag wat gun je jouw kind, dan krijg ik 95 van de 100 keer het antwoord: “ik wens dat mijn kind gelukkig & zelfstandig wordt!” Er wordt niet gesproken over een aangepast kind willen, maar juist een kind met eigen Wijsheid.

Tegenover het feit dat de pedagogische uitvoering thuis als ook op school, meestal aangestuurd wordt op een aangepast kind. Waar lopen de wens en de uitvoering elkaar dan mis? Om inzicht te krijgen in bovenstaande contradiction in terminis, neem ik je stapsgewijs mee.

Tijdens trainingen aan onderwijzers en ouders start ik regelmatig met de vraag: “Wat is een ideale ouder/onderwijzer en wat is een ideaal kind/leerling?” Opvallend is dan het antwoord, dat aansluit op hun wens tot opvoeden naar zelfstandigheid en geluk! Dus aansturing op autonomie!

In hun ogen is de ideale ouder / de ideale onderwijzer…..
Empathisch, echt, laat zijn eigenheid zien, durft vooral, autonoom in gedrag, heeft enorme nieuwsgierigheid naar iedere individu, heeft eigen humor, de beste aanmoediger, zeer geduldig, enthousiasmeert zichzelf en de kinderen/leerlingen, denkt buiten grenzen, denkt in mogelijkheden, ziet dat alle leerlingen kunnen leren, geeft niet op, blijft vertrouwen en geloven in het kind/leerling, durft in de spiegel van de klas te kijken, verandert de klas door zichzelf te veranderen, kent zichzelf, inspireert, weet veiligheid te creëren, laat de klas het werk doen en is zelf de leerprocesbegeleider……

En de ideale kind / de ideale leerling……
is nieuwsgierig, durft buiten de lijnen te kleuren, voelt zich veilig, leert door fouten maken, stelt zich open in creativiteit, kan eigen leerstijl inzetten, kan zijn ‘eigen-wijsheid’ inzetten, kan inhoud zich eigen maken, weet autonoom de juiste informatie op te pakken en te integreren, heeft lol in leren, kan faalangst omzetten in kracht en motivatie, heeft plezier……

Terwijl als ik ouders/onderwijzers vraag wat is het ideale kind, nadat we gesproken hebben over hun machteloos en radeloosheid in de situatie van gedragsproblemen. Krijg ik vaak het antwoord: “ik wil dat het kind zich aanpast, dat het kind gewoon meedoet!” Vanuit deze situatie gaan we eerst over op straffen en belonen. Hiermee proberen we kinderen te motiveren om zelfstandig beslissingen te nemen, die wij graag zien. Juist het uitgangspunt, hoe wij het graag zien, maakt het onmogelijk voor het kind om autonoom te zijn. Want autonoom is zelfsturend leven, vrij zijn van externe structuur. Aangepast gedrag, zoals de omgeving dit wenst.

Lukt het kind zich nog niet aan te passen, na straffen en belonen. Dan wordt meestal verder gekeken naar aanpassing van het ongewenste gedrag, middels alle standaard labels die we hebben. Past dit ongewenste gedrag in een model, dat zijn hier behandelprotocollen voor. Behandelprotocollen in de vorm van gedragsverandering of medicatie worden vaak ingezet, om te zorgen dat het kind zich alsnog aanpast.

Vreemd want oorspronkelijk wilde 95% toch een kind met Eigen Wijsheid, dat zelfstandig is, dat gelukkig is, dat autonoom is, vrij van externe structuur. Logisch want, uit onderzoek blijkt dat een gevoel van autonoom zijn een belangrijke factor is in het welbevinden van ons als mens. Hoe kan het zijn, dat we toch verzanden in onze wens naar aangepast gedrag? Willen we die aanpassing wel?

Als we zelf autonoom zijn, wensen we autonomie voor het kind. Echter op het moment dat wij zelf onze autonomie verliezen en verzanden in machteloosheid en radeloosheid dan maken we de stap naar het wensen van aangepast gedrag! Logisch want jij hebt zelf niet meer de mogelijkheid om de ideale ouders/onderwijzer voor het kind te zijn! Je bent zelf niet meer autonoom en kan dus ook niet meer het autonome voorbeeld zijn, dat je zo graag wilt zijn.

Voor het kind is de situatie meestal: “Ik heb geen gedragsprobleem. Jij hebt een probleem met mijn gedrag. Dat is jouw probleem. Help jezelf dan help je mij om weer autonoom te worden!”

Dagelijks ervaar ik dat we kinderen niet kunnen veranderen, zoals we wensen. Je kunt alleen jezelf veranderen. De spiegel die jij het kind voorhoudt veranderen, de spiegel vanuit jouw hart. En zo het kind de mogelijkheid geven om weer autonoom te worden, weer zichzelf te worden. Dit is de enige manier om kinderen empowerment te geven. Zorg dat jij weer de ideale ouder/onderwijzer wordt, dan wordt het kind vanzelf ook weer het ideale kind/leerling!

Laat dit nog even op je inwerken en luister naar ‘man in mirror, van Michael Jackson’

If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make the change!
-man in de mirror, Michael Jackson- 💙

Brief van Einstein aan zijn dochter
-eigenlijk aan de hele mensheid-


Lieve dochter,
Toen ik de relativiteitstheorie ontdekte waren er weinigen die me begrepen. Bewaar deze brieven tot de mensheid voldoende ontwikkeld is om te begrijpen wat ik bedoel.
Er is een enorme sterke kracht waar de wetenschap nog geen verklaring voor heeft. Het is een onzichtbare kracht die alle andere krachten omvat en regelt. Deze universele kracht heet Liefde.
  
De wetenschap ging in haar zoektocht naar een alles verbindende theorie van het universum, voorbij aan deze krachtigste ongeziene kracht.

Liefde is het licht, dat de mensen verlicht die geven en ontvangen. Liefde is aantrekking, het zorgt dat sommige mensen zich tot anderen aangetrokken voelen. Liefde is kracht, want het vermenigvuldigt zich en geeft de mensheid de kans om niet vast te blijven zitten in blind egoïsme. Liefde maakt zichtbaar, ontvouwt en openbaart. Voor liefde leven en sterven wij. Liefde is God en God is liefde.
Deze kracht verklaart alles en geeft betekenis aan ons leven. Dit is de variabele die we te lang hebben genegeerd, misschien omdat we bang zijn voor Liefde, want het is de enige energie in het universum die de mens niet aan een ander kan opleggen.
Om Liefde zichtbaar te maken, maakte ik een eenvoudige vergelijking in mijn meest beroemde formule. Als we in plaats van E=mc2, accepteren dat de energie om de wereld te genezen kan worden verkregen door Liefde te vermenigvuldigen met de lichtsnelheid in het kwadraat, komen we tot de conclusie dat liefde de sterkste kracht is, Liefde kent ten slotte geen grenzen.
Nadat de mensheid heeft gefaald met het gebruik en controleren van andere krachten in het universum die zich tegen ons hebben gekeerd, moeten wij onszelf dringend voeden met die andere soort energie.
Als we willen dat de mens overleeft, we de zin van het leven willen vinden, als we de wereld en elk levend wezen erop willen redden, is Liefde het enige antwoord.
Misschien zijn we nog niet klaar om een bom van liefde te maken, een hulpmiddel krachtig genoeg om alle haat, egoïsme en hebzucht die de planeet verwoesten te vernietigen.
Ieder individu draagt echter een klein maar zeer krachtige bron van Liefde in zich, waarvan de energie wacht om bevrijd te worden.
Wanneer we leren om deze universele energie te geven en ontvangen, lieve dochter, zullen we ontdekken dat Liefde alles en iedereen overwint, dat het in staat is om boven alles uit te stijgen omdat Liefde datgene is in het leven waar het werkelijk om gaat.
Het spijt mij zeer dat ik niet in staat ben geweest te kunnen uitdrukken wat er in mijn hart leeft. Misschien is het te laat om mijn excuses aan te bieden, maar aangezien tijd relatief is wil ik je nu vertellen dat ik van je hou en dat ik dankzij jou dit ultieme antwoord heb kunnen vinden!
Je vader,
Albert Einstein

FILMS -Tolkien biografie-

Tolkien, de schrijver van o.a. de Hobbit en Lord of the Rings, heeft in zijn jeugd beide ouders verloren. Hoe kan het dat bij het ene kind, een moeilijke jeugd leidt tot belemmeringen, kwalen en stoornissen en bij het andere kind juist niet?
Tolkien verliest zijn vader als hij heel jong is. Moeder Tolkien en haar twee kinderen worden door de kerk opgevangen. Moeder Tolkien vertelt haar twee zonen verhalen die ze onderling verbindt. Daardoor blijft de jonge Tolkien ondanks de ellende lichtpuntjes in zijn leven zien.

Hij is 12 jaar als ook zijn moeder overlijdt. Als hij als wees bij een welgestelde dame verblijft, verdrinkt hij niet in emoties. Hij blijft hoop houden op een ander leven. Zijn voogd was een afstandelijke vrouw, daar was geen verbinding mee te maken. Je zag dan ook dat Tolkien niet bij haar de verbinding en houvast zocht. Het waren zijn drie vrienden van school die zorgden voor het contact dat hij nodig had. Hij had van zijn moeder geleerd hoe belangrijk contact is als het leven even heel onplezierig is. Als hij als soldaat in de Eerste Wereldoorlog vecht, sneuvelen ook nog twee van zijn drie vrienden. Zelfs dan komt hij er weer bovenop. Liefde, verbinding, hoop en vertrouwen zijn ondertussen de basis van zijn leven.
Waardoor komt de ene persoon psychisch beschadigd uit zijn jeugd en de ander met misschien nog wel een heftigere jeugd niet. Dat heeft te maken hoe je met de emoties uit je jeugd om bent gegaan. Hoe je begeleid bent. Hoe je zelf de kracht en hoop weer gaat zien in contact met de belangrijke personen in je omgeving. Hoe gevoelens de ruimte krijgen, waardoor je als mens niet blijft vastzitten in emoties. Hoe je leert dat emoties gevoelens zijn van voorbijgaande aard.
Iemand die niet geleerd heeft om te gaan met emoties kan er later in vast blijven zitten. De emoties gaan zich vaak letterlijk vastzetten in het lichaam. Het kan leiden tot belemmeringen, stoornissen en zelfs lichamelijke kwalen. Tolkien is zijn emoties gaan doorleven. Zelfs in zijn boeken is het proces van ervaring, ondergaan en trotseren te zien. Precies zoals Joseph Campbell heeft beschreven in 'de reis van de held'. Meester worden van de twee werelden genaamd de pieken en de dalen. De reis doormaken en niet vast blijven houden aan de plezierige momenten van het leven. Ook de reis durven maken door de onplezierige gebieden die op je pad komen. Uit je comfortzone komen en in staat zijn je zekerheden op te geven en volmondig ja te zeggen tegen het avontuur. Pas dan is een heldenreis mogelijk.

De vraag is,
Durf je te lijden?
Durf je de testen van het leven aan te gaan en te doorstaan?
Durf je te vertrouwen op hulp binnen jezelf en hulp die op je pad komt?
Durf je het duister in te gaan, ook als je nog niet weet hoe je weer in het licht komt?
Durf je te vertrouwen op je moed?
Durf je het anders te doen dan je vaak geleerd hebt van je ouders, zoals zij het van hun voorouders geleerd hebben?
Durf je uit het familieprogramma te stappen?
Durf je je wond te zien en toch door te gaan?
Durf je ondanks vele beproevingen door te zetten en blijven te vertrouwen op jouw goede uitkomst?
Kun je vervolgens jouw kennis, liefde, compassie en geluk ontvangen en tegelijk je pijn en lijden los te laten?

Jouw wijsheid en inzichten te verzilveren en trots te zijn op wie je bent geworden. Dit pad is precies de reis van de held, zoals beschreven door Joseph Cambell. Tolkien schreef zijn verhalen de Hobbit en Lord of the Rings, voordat Cambell heeft laten zien hoe pakkende verhalen geschreven worden. Eigenlijk hoe het leven geleefd kan worden zonder belemmeringen, zonder stoornissen en zonder kwalen. Tolkien heeft zo zijn leven geleefd en kon vanuit zijn levenswijsheid boeken schrijven die ons raken op ons eigen levenspad.

Tolkien leefde ons vóór dat gevoelens er mogen zijn. Hij bleef niet vastzitten in emoties maar doorleefde ze. De film Tolkien is er een om meerdere keren te kijken, zodat je met de inzichten die je eruit haalt, als ouder het verschil kan maken. En geloof ons, waardoor je kind weer het verschil zal maken voor jouw kleinkinderen. 💚

FILMS -Three identical strangers-

Wat is tijdens het opvoeden nu het belangrijkste, de aanleg die je vanuit de familielijn genetisch meegeeft (nature) of hetgeen je het kind aanleert (nurture)? Drie identieke jongens die apart van elkaar opgroeien hebben het antwoord.
'Nurture can overcome almost everything', is de eind conclusie van dit waargebeurde verhaal.
De film 'Three identical strangers' heeft een enorme impact op ons gehad. Een film die door iedereen gezien moet worden. Je gaat heel anders kijken, niet alleen naar de opvoeding die je aan je kinderen geeft, ook naar de opvoeding die jezelf genoten hebt.

Toen Edward, Robert en David, een eeneiige drieling bij hun geboorte in 1961 gescheiden ter adoptie werden afgegeven, hadden hun adoptieouders geen idee dat ze met zijn drietjes negen maanden in één buik hadden gezeten.
Tot het geheim in de jaren 80 van de vorige eeuw toevallig werd onthuld. Eddy zat op College en redde het niet en zou het jaar daarna niet meer terugkomen. David ging het jaar daarna naar hetzelfde College en werd door iedereen hartelijk ontvangen alsof hij Eddy was. Ze waren blij dat Eddy toch weer teruggekomen was. Eddy ontmoette David snel en de kranten stonden bol van het nieuws. Robert, broer nummer drie, las het nieuws en begreep al snel dat het niet om een tweeling, maar om een drieling ging.

Het ging als een sneltrein, door de media aandacht ontmoetten Eddy en David niet veel later hun derde broer Robert. Ze waren van de buitenkant identiek en ze hadden genetisch dezelfde behoeftes ontwikkeld. Rookten dezelfde sigaretten, vielen op de dezelfde vrouwen, deden aan dezelfde sport, liepen op dezelfde manier en zagen er natuurlijk identiek uit. Nature- wijs hadden ze zich als gelijke ontwikkeld.

Maar was de binnenkant ook dezelfde na twintig jaar opvoeding in drie verschillende gezinnen. Het experiment waar ze in terecht gekomen waren had hen in drie verschillende milieus doen opgroeien, van eenvoudig tot hoogopgeleid. Ze waren bewust ter adoptie afgegeven aan gezinnen uit drie totaal verschillende leefomgevingen.
Deze waargebeurde film/documentaire laat zo scherp zien wat het verschil is tussen nature (genetisch bepaald) en nurture (de opvoeding). Nu hebben we al vele jaren ervaring als therapeut van duizenden kinderen en hun ouders en toch heeft deze film onze ogen anders doen openen.

- Als je als kind nooit hebt geleerd over liefde, kun je liefde dan wel doorgeven aan je kinderen?
- Als je als kind nooit hebt geleerd hoe het leven te leiden, kun je dan wel doorgeven hoe je het leven moet leiden?
- Wat als je als kind eenvoudig doch liefdevol bent opgevoed, waar ben je dan toe in staat om je eigen kind op te voeden?
- Wat als je als opvoeder zo hard je beste doet, om alles maar fantastisch te doen. Hoe vormt dat dan een kind?
- Wat als je als opvoeder hardhandig bent geweest naar je kind. Hoe vormt dat dan een kind?
- Wat als je zelf als mens iedere keer weer bewust bent van je eigen handelen. Als dat je grondhouding is tijdens het opvoeden, kun je dan de gemankeerde nature van het kind nog positief beïnvloeden? 💛

A star is born

FILMS -A star is born-

Naast geluk gunnen we ieder kind zijn potentie te leven. Hoe begeleid je een kind naar zijn eigen geluk en eigen potentie. Dat vraagt geen permissieve opvoeding; een opvoeding met focus op de positieve kanten van het leven en het kind steeds maar prijzen en complimenten geven. Maar wat dan wel?
Lady Gaga (Ally) en Bradley Cooper (Jackson) leren ons in 'A star is born' dit proces te zien en te beleven. Je ware potentie leven vraagt lef, zelfvertrouwen en veel, heel veel doorzettingsvermogen. Dichtbij jezelf blijven en niet bang zijn om soms ook glorieus ten onder te gaan. Ten diepste de pieken en ook de dalen van het leven te ervaren.

1. Als je valt niet denken ‘nu stop ik’. Als je valt, opstaan en blijven geloven dat het een keer gaat lukken.
Papa en mama, red me daarom niet altijd. Help me van jongs af aan te weten wanneer hulp te vragen en wanneer het zelf te proberen. Leer me dichtbij mezelf te blijven en mijn eigen intuïtie te blijven volgen
2. Ruimte krijgen om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen handelen.
Papa en mama geef me voldoende kansen om het zelf te doen. Iedere keer weer. Blijf geloven dat ik het kan.
3. Leren glorieus ten onder gaan. De ervaring meenemen om van te leren.
Papa en mama laat me ervaren dat onplezierigheid ook bij het leven hoort. Doe me voor wat foutenmakenmoed is. Ik leer immers van jullie voorbeelden.
4. Vragen stellen, blijven vragen stellen.
Papa en mama, als ik start met waarom-vragen, blijf me helpen mijn eigen antwoorden te vinden. Blijf mijn vragen waar nodig beantwoorden, ook als het irritant lijkt. Zo leer ik via vragen mijn eigen waarheid te ontdekken.
6. Alles is mogelijk, misschien niet meteen nu, maar wel als nieuwsgierigheid blijft.
Papa en mama blijf geloven in mijn reis. Blijf me steunen, onvoorwaardelijk geloven en steunen.
7. Buiten de comfortzone is groei mogelijk. Iedere keer weer uit de comfortzone stappen betekent een leven lang leren. 💛
Papa en mama ik leer van wat jullie doen. Spiegel me voor hoe rijk een leven lang leren is. Dat je daarvoor iedere keer weer uit je comfortzone stapt.
8. Tijdens de reis wordt duidelijk dat vele resultaten mogelijk zijn.
Papa en mama reis met me mee en laat me vooral mijn eigen pad vinden.

Ally heeft in 'A star is born' de basis van het bovenstaande van haar ouders gekregen. Ook nu ondersteunt vader haar nog om haar potentie te durven leven. Verantwoordelijkheid te nemen voor belemmeringen, die haar levensdoel overschaduwen. Ze blijft haar levensdoel voor ogen houden. Ze gaat diep door dalen en geniet van hoogte van de pieken. Zo doet ze ons voor hoe je potentie te leven, je zelfvertrouwen te vergroten en groots-nederig te zijn. Dan zal er ruimte zijn om iedere keer weer een moment van geluk te ervaren. 💙

Geluk ervaar je als je ook met ongeluk kan omgaan. Wat is de basis die jij als ouder hiervoor nodig hebt?

Ouders die zelfvertrouwen hebben, behandelen mislukkingen in de opvoeding als een les en niet als het eind van de wereld. Ze zoeken steun van en verbinding met anderen om uiteindelijk te komen tot een oplossing. 

Ouders die weinig zelfvertrouwen hebben, zullen bij mislukking diep vallen en niet zien wat de oplossing is. Ze schamen zich, voelen zich mislukt en zien geen uitweg. 

Iedere ouder heeft de mogelijkheid om zijn zelfvertrouwen te vergroten

Opvoeden gaat met vallen en opstaan. Er zijn dagen dat alles vanzelf lijkt te gaan en iedereen geluk ervaart. Ook zijn er dagen dat alles mis lijkt te gaan en dat verbondenheid ver te zoeken is. Wat heeft een kind van jou nodig?

Even stilstaan in het moment:
- Kijk wat er aanwezig is als alles goed gaat.
- Kijk wat er mist en nodig is als het even niet goed gaat. 
Reflecteer wat je anders zou kunnen doen of wat jij nodig hebt om te komen tot verandering. Misschien kan je de onrust voor zijn of kan je anders acteren als je erin zit.

Verandering begint bij jou als volwassene. Kinderen zullen jou snel volgen.

Wat verlang je soms naar rust als ouders. Van een onrustig kind word jij als ouder ook onrustig. 

Het tegenovergesteld werkt minstens zo krachtig door. Als je als ouder de rust in jezelf voedt, wordt je kind ook rustiger. 

Een babytje dat huilt wordt rustiger als je zorgt dat je ademhaling rustig diep uit je buik komt. Een peuter die driftig is wordt sneller rustiger als jij rustig aanwezig blijft bij je kind. Een tiener die onredelijk is zal rustiger worden als jij aanwezig blijft, erkenning geeft en grenzen aangeeft vanuit rust. 

We nodigen je uit om te ontdekken
wat wij kunnen betekenen voor jouw gezinsgeluk
Schrijf je in voor onze twee wekelijkse nieuwsbrief ontvang gratis content om 
je eerste stappen te maken 
Wat kun je verwachten ?
 Delen van ervaringen, inzichten en oplossingen voor jouw opvoeding.
 Een overzicht van onze gratis wekelijkse webinars.
 Direct toepasbare inzichten om contact met je kind te maken.
 Inzicht in onze producten en aanbiedingen.
Schrijf je direct in voor jouw nieuwsbrief
Schrijf je direct in voor 
jouw nieuwsbrief
100% privacy, 100% waarde, 0% spam
Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig met je gegevens om.

Verbinding met je kind

vermenigvuldigt het opvoedgeluk

Laat je inspireren door onze gratis podcasts

Gelukkig kind volgen via de sociale media

Gelukkig Kind -Birgit en Edith Steijns- 
Powered by Treen je Breen -uitgeverij- Ontwikkelcentrum Opvoeding en Onderwijs
KvK 28107628
Copyright 2020 -Gelukkig Kind - Alle rechten voorbehouden - 
Privacy verklaring - Algemene voorwaarden -Disclaimer - www.GelukkigKind.com
Onze Missie - Visie