Hoe kan ik mij kind ondersteunen bij zijn
of haar zindelijkheid?

Wanneer moet ik beginnen met zindelijkheidstraining? Mijn kind plast soms nog in zijn bed, hoe komt dat? Wanneer is mijn kind zindelijk? Mijn kind is nog niet zindelijk, is dat normaal?

Dit zijn zomaar wat vragen die wij op wekelijkse basis van ouders krijgen. Gelukkig hebben dus heel veel ouders deze vragen. Dit geeft al een beetje aan dat deze vragen heel normaal zijn. Want zindelijk worden, is niet alleen iets nieuws voor kinderen. Dat is het ook voor ouders!

Want ook ouders moeten wennen aan hoe ze omgaan met de zindelijkheid (of de “nog niet zindelijkheid”) van hun kind. En hier willen wij jullie bij helpen.

Want wees gerust, er zijn manieren waarop jij jouw kindje kan helpen. Want onthoud, dat zindelijkheid niet zozeer het ophouden van plas is. Zindelijkheid is een stap naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid.

Wanneer een kind problemen heeft met de zindelijkheid, is altijd belangrijk om eerst medische oorzaken uit te sluiten. Medisch uitgesloten: dan ligt de oorzaak op het sociale emotionele vlak. De oorsprong dan ligt meestal in de zelfredzaamheid en zelfvertrouwen van het kind. Helpen bij het zindelijk worden, is dan ook vooral helpen bij het groeien als individu. Onze ervaring is dat met name een gedragsverandering bij de ouder/opvoeder voor beter resultaat zorgt. Jij kunt dus jouw kind hierbij helpen!

Zindelijkheid kids

Wat kun je als ouder doen om je kind te ondersteunen?

Als ouders wil je het liefste alles voor je kind doen. Zoveel mogelijk helpen en hun leventjes gemakkelijker, fijner en leuker maken. Zindelijkheid is nu precies een proces waarbij je als ouder wel kunt ondersteunen, maar waarbij het kind het uiteindelijk moet doen.

Maar gelukkig kun je als ouder dus wel ondersteunen! Hiervoor hebben wij een aantal tips. Het mooie is dat kinderen vaak al van nature interesse in toiletbezoek hebben, hiervan kun je gebruik maken:
- Zorg voor een vast “wc-moment”, bijvoorbeeld na het eten. Hierdoor went jouw kind aan het zitten op de wc
- Laat je kind regelmatig oefenen op het potje en op de wc
- Laat je kindje in de zomer lekker zonder luier lopen
- Praat en lees met ze over zindelijkheid
- Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende drinkt (hierdoor is de urine in de avond minder geconcentreerd)
- Kies voor luiers die wat minder opnemen. Dit is minder comfortabel daardoor een extra stimulatie

Een tip als “kies voor luiers die minder opnemen” is een behoorlijk praktische tip. Minstens zo belangrijk is de stimulatie en ondersteuning die een kind van zijn/haar ouders ontvangt. Want zindelijk worden, is zelfredzaam worden.

Waarom is het ene kind sneller zindelijk dan het andere kind?

Alle kinderen zijn uniek. Echt allemaal!

Dat betekent dat er dus ook veel variatie is. Bijvoorbeeld in het temperament van een kind. En dit temperament kan soms ook in de weg zitten. Want een sterke eigen wil, kan er ook voor zorgen dat een kind nog helemaal niets wil aanpassen.

Aan de andere kant is ook perfectionisme een factor. Wanneer een kind niet zo goed fouten durft te maken, dan is het allemaal wat spannender om zindelijk te worden.

Hoe ga jij als ouder zelf om met poep en plas? Ga er maar vanuit dat jouw kind, jouw houding heel snel overneemt. Hoe normaler het voor jou is, hoe normaler ook voor jouw kind.

Terugval in zindelijkheid (is dit normaal en wat kan jij ertegen doen?)

Een terugval is heel normaal. Ook volwassenen vallen soms wel even in minder goede gewoontes (niet sporten, te laat gaan slapen, ongeduldig reageren etc.). 

Het is belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar de reden. Luister en zie je kind echt. Probeer echt te weten te komen wat de aanleiding is. Dit kunnen spannende gebeurtenissen zoals naar school gaan of het krijgen van een broertje zusje zijn.

Allemaal heel normaal en zeker goed bespreekbaar te maken!

Nacht zindelijkheid (of ’s nachts bedplassen)

Af en toe een ongelukje is natuurlijk heel normaal. Zeker als je kindje net zindelijk is. Tot een jaar of zes kunnen ongelukjes gewoon gebeuren.

Er kunnen meerdere redenen zijn voor bedplassen. Het is een goed idee om je kind te laten plassen, daarna een boekje te lezen en nog een keer te plassen. Het is dan geen goed idee om een kind nog een keer te laten plassen wanneer jij gaat slapen, daarmee kun je de blaas juist weer prikkelen.

Wanneer het bedplassen niet stopt, dan kan het zo zijn dat je kind stress ervaart. Het is altijd belangrijk om dit te onderzoeken. Wanneer je geen goede oorzaak kan vinden, dan is het misschien tijd om eens te denken aan overleg met een medisch professional.

Zindelijk worden, hoort bij opgroeien

Wanneer je dit leest, is zindelijk worden dus eigenlijk niet zozeer iets lichamelijks. Maar veel meer een mentaal proces, een eerste stap naar zelfredzaamheid. En dat is ook direct de essentie van de ondersteuning die je als ouder kunt bieden. Geef je kind de ruimte om fouten te maken (zelfredzaam proberen te zijn!) en kijk goed wat je kind aangeeft nodig te hebben.

Zindelijkheid is dus een proces van ontdekken en opgroeien voor jouw kind, waarbij lichaam en geest allebei betrokken zijn.

Het is daarom ook heel belangrijk om dit op tijd met jouw kind te bespreken. Wacht niet tot er problemen optreden. Want dan is je kind al aan het wegzakken in het drijfzand. Door al tijdig met een kind over zindelijkheid te praten, bied je het kind een veilige route om het drijfzand heen.

We hopen je een aantal handvatten en inzichten te hebben gegeven. Wanneer je hier iets aan hebt of voelt dat je de best mogelijke ouder voor je kind(eren) wilt zijn. Neem dan eens een kijkje bij onze webinars. Daar hebben we het iedere week over hoe je als ouder echt in contact kunt komen met je kind.

Wij willen jullie helpen bij het opvoeden, door te ondersteunen in dit proces. Want zelfredzame ouders, zorgen voor zelfredzame kinderen.

En dat is het allermooiste voor zowel jou als je kind!

We nodigen je uit om te ontdekken
wat wij kunnen betekenen voor jouw gezinsgeluk
Schrijf je in voor onze twee wekelijkse nieuwsbrief ontvang gratis content om 
je eerste stappen te maken 
Wat kun je verwachten ?
 Delen van ervaringen, inzichten en oplossingen voor jouw opvoeding.
 Een overzicht van onze gratis wekelijkse webinars.
 Direct toepasbare inzichten om contact met je kind te maken.
 Inzicht in onze producten en aanbiedingen.
Schrijf je direct in voor jouw nieuwsbrief
Schrijf je direct in voor 
jouw nieuwsbrief
100% privacy, 100% waarde, 0% spam
Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig met je gegevens om.

Verbinding met je kind

vermenigvuldigt het opvoedgeluk

Laat je inspireren door onze gratis podcasts

Gelukkig kind volgen via de sociale media

Gelukkig Kind -Birgit en Edith Steijns- 
Powered by Treen je Breen -uitgeverij- Ontwikkelcentrum Opvoeding en Onderwijs
KvK 28107628
Copyright 2020 -Gelukkig Kind - Alle rechten voorbehouden - 
Privacy verklaring - Algemene voorwaarden -Disclaimer - www.GelukkigKind.com
Onze Missie - Visie