Wie ben ik als ouder?

Hoe reflecteer jij als ouder en wat levert het op? Hoe leer jij je kind van jongs af aan reflecteren en wat is daarvan de impact?

Om erachter te komen wie jij bent als ouder, is reflecteren ontzettend belangrijk! Wij zijn ervan overtuigd dat zelfreflectie de basis is van succes in het leven. Het betekent dat je durft te kijken naar jezelf en dat je bewust bent van wat het effect is van jouw eigen handelen op een ander. 

Maar andersom geldt dit ook. Zelfreflectie houdt ook in dat je de impact weet van het handelen van een ander op jou. 

Als alle mensen actief bezig zouden zijn met zelfreflectie, dan zou de wereld een stuk mooier worden. We ontwikkelen dan meer inlevingsvermogen en leren niet alleen onze eigen kwaliteiten kennen, maar ook onze valkuilen. Zelfreflectie zorgt ervoor dat je gezonde, eerlijke en open relaties kunt aangaan met andere mensen en dus ook met je kinderen en partner. 

In de opvoeding betekent het dat je je kind niet alleen voordoet wat zelfreflectie is, maar ook dat je je kind klaarstoomt voor de maatschappij. Je zal merken dat je met je kind vloeiendere gesprekken voert, er minder strijd zal zijn en je kind goed weet wie hij/zij is en wat hij/zij wil. 

Als je start met zelfreflectie in de opvoeding kan je er eigenlijk niet meer mee stoppen: het werkt (in positieve zin) ontzettend verslavend!

Zindelijkheid kids

Wat is jouw start als ouder?

Het is goed om je te realiseren dat opvoeden doorgegeven wordt van generatie op generatie. Wat jij van jouw ouders geleerd hebt, hebben zij weer gekregen van hun ouders. Het wil niet zeggen dat je precies hetzelfde handelt, maar onbewust neem je vaak toch veel dingen over. 
Daarom is het goed om je hier bewust van te zijn! We horen ouders dan ook vaak zeggen “Maar ik wil helemaal niet handelen zoals mijn ouders het deden, maar toch doe ik het wéér op deze manier.” 
Veel begeleiding legt de focus op tips en trucs. Wellicht heb je zelf al gemerkt dat die voor jou niet altijd werken. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk omdat jij ze op jouw manier toepast vanuit een basis die jij weer van je eigen ouders hebt meegekregen. Ieder mens is immers uniek en zo kan dus ook de toepassing van dezelfde tips en trucs heel anders toegepast worden en dus tot andere resultaten leiden. 
Naast de basis die jij uit je eigen opvoeding hebt meegekregen, heb je zelf ook keuzes gemaakt die jij belangrijk vindt als ouder. Jouw vroegere voorbeelden en ervaringen zijn belangrijk, maar ook jouw eigen temperament. 
Door het toepassen van zelfreflectie heb je een veel beter idee van wat voor ouder je bent en wie je wil zijn als ouder. Daardoor kun je jezelf antwoorden geven op de vraag hoe je bepaalde dingen wilt aanpakken en kom je er ook veel sneller achter of dergelijke tips en trucs bij je passen. Sterker nog, je kunt ze dan vaak zelf verzinnen!

Waarom zelfreflectie zo belangrijk is

Zelfreflectie zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je eigen vaardigheden, kwaliteiten, maar ook in je valkuilen. Je leert je patronen kennen en wat het effect van jou is op anderen. Ook leer je je eigen patronen te doorbreken. 

Je leert wie je bent, welke mensen bij jou passen, je leert oprecht te vergeven en leert compassie te hebben met een ander. Maar ook hoe je kwaliteiten kan inzetten in situaties die nieuw zijn. Zo ben jij in staat om je valkuilen om te keren en er juist iets positiefs van te maken!

Reflecteren, hoe doe je dat precies?

Stel je voor, er doet zich een situatie voor die niet fijn verloopt of waarbij jij je niet prettig voelt. Als je gaat reflecteren, neem je een moment om stil te staan bij hoe je je op dat moment voelt: wat denk je en wat ben je aan het doen?

Reflecteren is echt een proces en heeft tijd nodig. De een zal er meer moeite mee hebben dan de ander. In het begin zul je dit vaak pas doen als de situatie al geschied is (achteraf), maar naarmate je het vaker oefent zul je gaan merken dat reflecteren je vaker in het moment zelf lukt.

Regelmatig horen wij mensen zeggen “door mijn kinderen word ik vaak met mezelf geconfronteerd, ik kom mezelf tegen”. Dit is eigenlijk al een teken dat je stil kunt staan en kunt gaan reflecteren! Ben ik trots op hoe deze situatie verliep, of zou ik dit de volgende keer toch anders willen? Wat wil ik veranderen en hoe? Reflecteren bestaat dus eigenlijk uit drie delen: Denken, voelen en handelen.

Even een voorbeeld; je hebt een drukke, stressvolle dag gehad en je kind(eren) zijn erg druk aan tafel. Je kunt zelf de drukte niet hebben en beseft je dat je jouw gedrag projecteert op je kind(eren). Je bent je hiervan bewust en maakt het bespreekbaar met je partner en kind(eren) om zo samen tot een oplossing te zoeken. Je maakt het denken en voelen congruent door jouw situatie bespreekbaar te maken.

Jouw reflectie als voorbeeld voor jouw kind

Als jij als ouder reflecteert, zal je kind dit ook oppakken. Kopieergedrag is namelijk een groot onderdeel van de opvoeding! Als je bijvoorbeeld als ouder last hebt van een laag zelfvertrouwen (bijvoorbeeld omdat je erg perfectionistisch bent) is het helemaal niet gek als je kind ook weinig zelfvertrouwen heeft, omdat je dit gedrag als het ware doorgeeft.

Zelfreflectie biedt dé oplossing! Hoe mooi is het dat je zelf kunt leren licht te schijnen op jouw valkuilen om tot verandering te komen en deze ook door te geven aan je kind.

Als je als ouder in staat bent om verandering aan te brengen na zelfreflectie, geef je niet alleen een voorbeeld aan je kind, maar leer je je kind ook dat verandering altijd mogelijk is! Ook al lijkt dit soms van niet.

Hoe leer jij je kind reflecteren?

Het allerbelangrijkste is voorbeeldgedrag. Geef aan je kind aan dat je zelf reflecteert.

Geef je fouten toe! Benoem dat je gedrag niet handig was en wat hier de oorzaak van was. Zeg bijvoorbeeld dat het niet met de ander te maken heeft maar met jouzelf.

Verder is het belangrijk dat je zonder oordeel leert praten met je kind. Het is goed om uit te leggen waarom je in een bepaalde situatie zo reageerde. Je zult merken dat je kind dat een andere keer ook makkelijker naar jou toe zal doen!

We nodigen je uit om te ontdekken
wat wij kunnen betekenen voor jouw gezinsgeluk
Schrijf je in voor onze twee wekelijkse nieuwsbrief ontvang gratis content om 
je eerste stappen te maken 
Wat kun je verwachten ?
 Delen van ervaringen, inzichten en oplossingen voor jouw opvoeding.
 Een overzicht van onze gratis wekelijkse webinars.
 Direct toepasbare inzichten om contact met je kind te maken.
 Inzicht in onze producten en aanbiedingen.
Schrijf je direct in voor jouw nieuwsbrief
Schrijf je direct in voor 
jouw nieuwsbrief
100% privacy, 100% waarde, 0% spam
Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig met je gegevens om.

Verbinding met je kind

vermenigvuldigt het opvoedgeluk

Laat je inspireren door onze gratis podcasts

Gelukkig kind volgen via de sociale media

Gelukkig Kind -Birgit en Edith Steijns- 
Powered by Treen je Breen -uitgeverij- Ontwikkelcentrum Opvoeding en Onderwijs
KvK 28107628
Copyright 2020 -Gelukkig Kind - Alle rechten voorbehouden - 
Privacy verklaring - Algemene voorwaarden -Disclaimer - www.GelukkigKind.com
Onze Missie - Visie