Hoe ga je om met kinderen die boos worden als ze hun zin niet krijgen?

Wie herkent het niet: vlak voor het eten wil je kind per se een koekje. Je kind wil nog niet naar bed en gaat maar door met zeuren om langer op te mogen blijven. In de winkel ziet je kind iets liggen wat hij of zij toch echt wil hebben. Of je kind wil later thuiskomen dan het tijdstip dat jij voor ogen had en haalt alles uit de kast om dit voor elkaar te krijgen.

Voor de meeste ouders zijn deze voorbeelden maar al te bekend. Juist op die momenten dat het jou niet uitkomt, blijft je kind doorgaan met zeuren. Het doorzettingsvermogen drijft je vaak tot wanhoop.

Het is voor ouders dan ook een enorme uitdaging om het zeuren te stoppen. Als het kind zijn zin niet krijgt kan boosheid de overhand nemen. Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Wat kun je in verschillende situaties het beste doen? Het kind zijn zin geven, grenzen aangeven, straffen of toch maar negeren?

Wellicht de belangrijkste vraag: Welke boodschap geeft het kind precies? Wil het kind wel dat ene snoepje of wil het gewoon aandacht? Antwoorden op dit soort vragen lees je in dit artikel.

Omgaan kinderen boos

Waarom geven we kinderen hun zin?

Allereerst is het goed om je als ouder een aantal dingen af te vragen. Waarom zou je meteen moeten geven waar je kind om vraagt? Het gevolg hiervan kan zijn dat er een strijd ontstaat binnen het kind, tussen jullie beiden of binnen jezelf. Ga bij jezelf na wat voor jou een goede reden zou kunnen zijn om deze automatische reactie te geven en of dit ook daadwerkelijk een positieve impact heeft op jouw kind.

Inzicht krijgen in de betekenis van “zeuren” voor jou als ouder

Vraag jezelf af wat zeuren voor jou betekent. Hoe gingen jouw ouders bijvoorbeeld om met zeuren? Deel jij diezelfde overtuigingen (of niet) en wat betekent dit voor jouw reactie als ouder?

Voorbeelden kunnen zijn dat je reactie in eerste instantie veroordelend is en dat je daar zelf boos van wordt. De ander reageert afkeurend en gaat straffen als het zeuren niet ophoudt. Een andere manier is om het gezeur van het kind te negeren en te doen alsof je het gezeur niet hoort. Maar het kan ook zijn dat je juist toegeeft aan het gezeur en het kind zijn of haar zin geeft.

Verder kan een reactie op het gezeur ook zijn dat je begrip toont op een liefdevolle manier en jouw grenzen duidelijk aangeeft.

Zeuren kinderen

Waarom zeurt mijn kind?

Het is verstandig om na te gaan of het kind zich wellicht verveelt en daarom op deze manier (zeuren) aandacht wil vragen. Het is van belang jezelf af te vragen wat een goede reden zou kunnen zijn voor het gedrag van je kind. 

Anders leren omgaan met een boos kind

Alle ouders maken wel eens zeurend gedrag mee van hun kind wat uiteindelijk kan leiden tot boosheid, maar het is soms erg lastig hoe je daar nou goed mee om moet gaan. Hier volgen een aantal tips hoe je als ouder om kunt gaan met zeurend of boos gedrag van kinderen wanneer ze hun zin niet krijgen.

1. Geef aandacht aan het gevoel dat het kind heeft. Een voorbeeld is dat je kind zijn of haar bord niet leeg wil eten. Wat je dan zou kunnen doen is de volgende keer je kind de optie geven om zelf op te scheppen en daarbij de voorwaarde te stellen om alles op te eten wat het kind zelf heeft opgeschept.

2. Het is ontzettend belangrijk om als ouder erkenning te geven aan de gevoelens van je kind. Benoem dat je kind boos mág zijn, bijvoorbeeld omdat het zo gehoopt had een koekje te krijgen. Emoties mogen er zijn! Je zou als ouder wel kunnen uitleggen dat zeuren vaak niet loont.

3. Toon begrip voor de emoties van je kind. Dit zorgt voor beter contact met je kind en biedt rust in emoties. Daarna zul je merken dat er meer ruimte ontstaat voor zowel ouder als kind om de situatie te begrijpen.

4. Let op je toon en de energie die je uitstraalt als je reageert op boos gedrag van je kind. Hierdoor leer je het kind ook om te gaan met eigen gedrag. Zelfregulatie van emoties is ontzettend belangrijk! Een jong kind doet dit nog niet van nature: zelfregulatie leer je namelijk gedurende het leven. Juist daarom zijn de momenten waarop je reageert op boos gedrag van je kind zo belangrijk; als je hier rustig mee om leert gaan geef je jouw kind ook het voorbeeld dat je emoties onder controle kunt houden en dat deze uiteindelijk ook weer verdwijnen.

5. Als je als ouder zelf getriggerd wordt door de situatie en boos wordt: realiseer je dan dat je de boosheid van je kind niet met boosheid oplost. De explosie in emoties wordt dan alleen maar erger! Als je zegt dat je kind niet moet schreeuwen, moet stoppen met huilen of niet meer moet zeuren, gaat het kind vaak alleen nog maar harder schreeuwen. Vrijwel iedere ouder heeft dat wel eens ervaren. Realiseer je dan dat jij het voorbeeld bent voor je kind.

6. Een andere handige tool om toe te passen is een “time in” geven aan je kind. Dit betekent dat je je kind laat zien wat nodig is om tot rust te komen. Bijvoorbeeld door samen een rustige plek op te zoeken waardoor het kind alles even kan laten bezinken.

7. Een andere optie is dat je duidelijk jouw grenzen aangeeft en verder geen energie meer geeft aan de situatie.

Gelukkig Kind

We hopen dat we je door dit artikel inzichten hebben kunnen geven over hoe je om kunt gaan met zeurend gedrag van je kind dat omslaat in boosheid. Wij willen ouders graag bijstaan in het proces van opvoeden, zodat zij meer inzicht, kennis en vertrouwen krijgen in het liefdevol opvoeden van hun kind.

Vond je deze post interessant en wil je de best mogelijke ouder voor je kind(eren) zijn? Neem dan eens een kijkje bij onze webinars.

We nodigen je uit om te ontdekken
wat wij kunnen betekenen voor jouw gezinsgeluk
Schrijf je in voor onze twee wekelijkse nieuwsbrief ontvang gratis content om 
je eerste stappen te maken 
Wat kun je verwachten ?
 Delen van ervaringen, inzichten en oplossingen voor jouw opvoeding.
 Een overzicht van onze gratis wekelijkse webinars.
 Direct toepasbare inzichten om contact met je kind te maken.
 Inzicht in onze producten en aanbiedingen.
Schrijf je direct in voor jouw nieuwsbrief
Schrijf je direct in voor 
jouw nieuwsbrief
100% privacy, 100% waarde, 0% spam
Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig met je gegevens om.

Verbinding met je kind

vermenigvuldigt het opvoedgeluk

Laat je inspireren door onze gratis podcasts

Gelukkig kind volgen via de sociale media

Gelukkig Kind -Birgit en Edith Steijns- 
Powered by Treen je Breen -uitgeverij- Ontwikkelcentrum Opvoeding en Onderwijs
KvK 28107628
Copyright 2020 -Gelukkig Kind - Alle rechten voorbehouden - 
Privacy verklaring - Algemene voorwaarden -Disclaimer - www.GelukkigKind.com
Onze Missie - Visie