Alle ouders maken wel eens zeurend gedrag mee van hun kind wat uiteindelijk kan leiden tot boosheid, maar het is soms erg lastig hoe je daar nou goed mee om moet gaan. Hier volgen een aantal tips hoe je als ouder om kunt gaan met zeurend of boos gedrag van kinderen wanneer ze hun zin niet krijgen.
1. Geef aandacht aan het gevoel dat het kind heeft. Een voorbeeld is dat je kind zijn of haar bord niet leeg wil eten. Wat je dan zou kunnen doen is de volgende keer je kind de optie geven om zelf op te scheppen en daarbij de voorwaarde te stellen om alles op te eten wat het kind zelf heeft opgeschept.
2. Het is ontzettend belangrijk om als ouder erkenning te geven aan de gevoelens van je kind. Benoem dat je kind boos mág zijn, bijvoorbeeld omdat het zo gehoopt had een koekje te krijgen. Emoties mogen er zijn! Je zou als ouder wel kunnen uitleggen dat zeuren vaak niet loont.
3. Toon begrip voor de emoties van je kind. Dit zorgt voor beter contact met je kind en biedt rust in emoties. Daarna zul je merken dat er meer ruimte ontstaat voor zowel ouder als kind om de situatie te begrijpen.
4. Let op je toon en de energie die je uitstraalt als je reageert op boos gedrag van je kind. Hierdoor leer je het kind ook om te gaan met eigen gedrag. Zelfregulatie van emoties is ontzettend belangrijk! Een jong kind doet dit nog niet van nature: zelfregulatie leer je namelijk gedurende het leven. Juist daarom zijn de momenten waarop je reageert op boos gedrag van je kind zo belangrijk; als je hier rustig mee om leert gaan geef je jouw kind ook het voorbeeld dat je emoties onder controle kunt houden en dat deze uiteindelijk ook weer verdwijnen.
5. Als je als ouder zelf getriggerd wordt door de situatie en boos wordt: realiseer je dan dat je de boosheid van je kind niet met boosheid oplost. De explosie in emoties wordt dan alleen maar erger! Als je zegt dat je kind niet moet schreeuwen, moet stoppen met huilen of niet meer moet zeuren, gaat het kind vaak alleen nog maar harder schreeuwen. Vrijwel iedere ouder heeft dat wel eens ervaren. Realiseer je dan dat jij het voorbeeld bent voor je kind.
6. Een andere handige tool om toe te passen is een “time in” geven aan je kind. Dit betekent dat je je kind laat zien wat nodig is om tot rust te komen. Bijvoorbeeld door samen een rustige plek op te zoeken waardoor het kind alles even kan laten bezinken.
7. Een andere optie is dat je duidelijk jouw grenzen aangeeft en verder geen energie meer geeft aan de situatie.