Ouders spelen een ontzettend belangrijke begeleidende rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Wanneer je kind vervalt in jonger gedrag, is het als eerste van belang dat je jouw kind serieus neemt. Je bent in zo’n situatie misschien geneigd om dingen te zeggen als; ‘Kom op, niet doen, je bent geen baby meer!’. Probeer er in plaats daarvan achter te komen waar het gedrag vandaan komt door met je kind te communiceren.
Dit vraagt om denken buiten onze kaders als volwassenen, de belevingswereld van een kind is namelijk heel anders. We vergeten weleens hoe ingewikkeld het kan zijn om nog kind te zijn, wanneer je een groot deel van de wereld om je heen nog niet begrijpt.
Om hier bewust mee bezig te zijn, probeer je als ouder eigenlijk constant de leeftijd van je kind op verschillende vlakken in te schatten. Door hier alert op te zijn, hou je de communicatie erover naar je kind ook open en voelt je kind zich gezien. Deze aandacht draagt bij aan de verbinding tussen jou en je kind.
Wees dan ook niet bang om naar je kind toe te reflecteren op je eigen gedrag, zeker wanneer jij zelf dingen niet goed aanpakt. Bijvoorbeeld: ‘Mama deed net niet zo aardig hè. Dat had ik niet zo mogen zeggen, dat was niet goed.’ Dit spoort je kind aan om ook op het eigen gedrag te reflecteren en kan eraan bijdragen dat je kind opener wordt naar jou toe. Hierdoor wordt het makkelijker om samen een oplossing te vinden voor de oorzaak van het jongere gedrag en kun je op moeilijke momenten snel komen tot balans en vertrouwen.